Waarom ISSD ?
De meerderheid van de huidig verkrijgbare commerciële software, verdeeld door de enkele leveranciers van de Europese markt, zijn in staat zeer complexe berekeningen door te voeren, gaande tot de dynamische analyse, de instabiliteitberekening of de tijdsrespons.
De beheersing van deze software vereist echter een regelmatig gebruik, verschillende tientallen uren wennen en de lectuur van een uitgebreide gebruiksaanwijzing.
Eén ding kan duidelijk vastgesteld worden: de software die de komende decennia zal overleven, zal uiteraard diegene zijn die complexe berekeningen moet kunnen doorvoeren, maar vooral diegene die het eenvoudigst en het meest intuïtief zal zijn om te gebruiken.
Het is opmerkelijk vast te stellen dat, van de ene software op de andere, het aantal verrichtingen (click, dubbele clicks, bevestiging of invoering van een gegeven, enz) noodzakelijk voor het verkrijgen van een resultaat, aanzienlijk verschillend is. Dit bewijst dat softwareontwikkelaars veel meer middelen besteden om de berekeningscapaciteiten van hun software te verbeteren dan om hun ergonomie te optimaliseren.
Het merendeel van de ingenieurs of architecten heeft vaak echter behoefte aan een snel antwoord (met betrekking tot reductie-elementen, spanningen of verplaatsingen) op relatief eenvoudige problemen, zowel in fase van voorontwerp, ontwerp, als van begrotingsevaluatie: in deze omstandigheden, hebben zij dus des te meer nood aan een eenvoudige, gebruikersvriendelijke en snelle 2D software en niet zozeer aan die hele (weliswaar ontwikkelde maar zo zware) waaier van berekeningen van “traditionele“ software.
Vanuit deze vaststellingen is het idee ontstaan om een software te ontwerpen die voornamelijk op eenvoud, ergonomie en snelheid van de aangeboden resultaten is gebaseerd, en die als dusdanig de berekening van ingewikkelde vlakke constructies toelaat.
Beschouwd als een zeer didactisch werkinstrument voor de berekening van constructies en voor de sterkteleer, begon de “loopbaan“ van ISSD in Europese universiteiten of hogescholen. De software werd vervolgens aangevuld om aan de eisen van studiebureaus te beantwoorden (catalogus van profielen, tweede orde berekeningen, P-delta, catalogus van constructies, balken op verende bedding, enz…), steeds met behoud van een grote gebruiksvriendelijkheid.
ISSD is dus een software die enerzijds gekenmerkt wordt door een extreme gebruiksvriendelijkheid en anderzijds door een doorgedreven rekencapaciteit: hij zou als de „zakrekenmachine“ beschouwd kunnen worden van de stabiliteitsingenieur, de architect, de ingenieur op de bouwwerf, de controleur of de begroter.